Hej!
Denna sida har upphört.
Vår nya sida hitter du på adressen
www.ljungskile.org

Du är här: Startsida >
 
JOURNALISTISKT SKRIVANDE – distanskurs
Sidan uppdaterad 2017-02-17
Dela |
 

Ansök till kursen

Ansökan görs i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken ovanför och därefter på knappen Ansök här.

Jornalistiskt skrivande

RÖSTER OM KURSEN

"Kursen har verkligen levt upp till förväntningarna. Jag är mest imponerad av variationen samt inblicken vi hunnit få inom de olika arbetsområdena."

–Ellinor Johansson
Distanskursen 2015

"Jag tycker att det märks att alla har ansträngt sig mycket när man ska kommentera andras texter för att lyfta fram både det som varit bra och sådant som kan utvecklas. Responsen från kursansvarige tycker jag har varit mycket utvecklande."

–Stefan Lindeborg
Distanskursen 2015

"Mycket bra kurs! Professionellt och konkret rätt igenom. Jag är imponerad och positivt överraskad över hur mycket respons vi har fått var och en. Lika lärorikt att läsa sin egen respons som den de andra fått."

–Ida Svanberg
Distanskursen 2014

"Det har varit otroligt givande att gå kursen – svårt, utmanande, roligt. Den har blivit till en jätteviktig del av de senaste fyra månaderna. "

–Jenny Enarsson
Distanskursen 2014

"Mina förväntningar var att få en inblick i det journalistiska skrivandet och att få lära mig att skriva olika journalistiska texter. Kursen har verkligen levt upp till mina förväntningar."

–Catarina Olsson
Distanskursen 2015

"Som marknadsförare ville jag
träna mig på ”objektivt” skrivande. Jag ville också träna upp min nyhetsnäsa lite
grann. Dessutom ville jag lära mig mer kring de olika texttyperna inom journalistik, och vad som skiljer dem åt. Jag tycker att jag har fått träning i allt detta och lite till. Kursen har helt klart levt upp till mina förväntningar, jag är mycket nöjd."

– Ida Sjöholm,
Distanskursen 2013

Jag vet inte vad man kan kräva av en kurs på kvartsfart, men det här har varit bättre än förväntat. Dels pga roliga uppgifter, med bra variation. Och mycket tack vare Jannes engagemang som strålat ut från databurken.

– Lina Sundahl-Djerf
Distanskursen 2013

"Jättebra konkreta introduktioner. Det var lätt att ta till sig vad som förväntades att vi skulle göra. Även bra handfasta tips inför övningarna. Och alltid tänkvärd feedback. Tillgängligheten fungerade utmärkt. Alltid snabba svar på frågor."

– Mia Kristiansson Klein
Distanskursen 2011

"Jag har upptäckt hur mycket jag lärde mig av er kurs. Trots att allt hanterades över internet, vilket enligt mig inte är helt optimalt när det kommer till lärande, så utvecklade jag mitt skrivande mycket. Jag fick en grundlig förståelse för hur journalistiska texter skall byggas. Men jag skriver inte enbart för att säga detta. Det reportage jag skrev som sista uppgift skickade jag in till Vagabonds reportagetävling som jag av en slump fick höra talas om, och jag vann. Jag tänkte att ni kanske ville höra det. Samt så ville jag tacka för en riktigt bra kurs! Jag hade aldrig vunnit utan er."

– Martin Brusewitz
Distanskursen 2008

Jornalistiskt skrivande

 

Jornalistiskt skrivande

Journalistiskt skrivande innebär att du avgränsar, bestämmer berättarvinkel och skriver en text som lockar till läsning. Som nyhetsartikeln. Men det kan också innebära en gestaltande text, som prträtt och reportage. Gemensamt är att informationen sammanfattas och presenteras i en mer koncentrerad form.

Det är en attraktiv kunskap, inte bara för journalister, utan också för den som arbetar med information, som kommunikatör och regelbundet skriver i jobbet. Eller som ofta presenterar mycket information på begränsad tid och som därför behöver bli bättre på att skriva effektivt och snabbt fånga sin publik.


Målgrupp

Kursen vänder sig till Dig som söker en inspirerande och kvalificerad fortbildning i skrivande. För jobbet eller som förberedelse för fortsatta studier i journalistik eller som en lustfylld möjlighet att utveckla ett eget skrivande.

Upp


Kursupplägg

Vi startar i det korta formatet: med nyhetsartikel och notiser. Vi fortsätter med intervju, referat och reportage innan vi avslutar med porträtt och krönikor. Vi trimmar ingresser, sätter slagkraftiga rubriker och gör en nyhetsövning över nätet.

Varje kursmoment inleds med en introduktion. Därefter övningar, fältarbete och skrivande. Arbetet avslutas med textdiskussioner och respons från både handledare och kursdeltagare. Varje kursmoment omfattar 1-2 veckor.  

Distanskursen genomförs för elfte året i rad och har genomgående fått mycket goda utvärderingar. Främst för snabb respons, kvalificerad handledning och utvecklande textsamtal i seminarieform. (Läs gärna ett urval av kursutvärderingarna i spalten här intill)

Upp


Lärare

Jan Lindvall

Kursen leds av Jan Lindvall, journalist och lärare i journalistik med mångårig erfarenhet från Sveriges Radio, dagstidningar och undervisning.

Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister sedan mitten av 80-talet. Linjen har en tvåårig radio – och tidningsgren. Radioutbildningen sker i samarbete med Sveriges Radio.

Upp


Kortfakta om kursen

Kursstart
September 2017. Avslutning i december.

Studietakt
Kvartsfart – en kväll/dag i veckan. Intensivare i samband med inlämningsuppgifter. Introduktion till varje nytt skrivprojekt sker alltid på tisdagar. Inlämning är alltid måndag kväll.

Teknik
All undervisning sker via First Class. (Fungerar i både Mac och PC-miljö) Du behöver till en dator med Internetuppkoppling och ett enkelt skrivprogram.

Antal deltagare
12–14 personer

Kostnad
1.000 kr för material och programvaror.

Ansökningstid
Enklast anmäler du dig anmälningsblanketten som du laddar ner från denna sida. Besked kommer inom en vecka efter ansökningsstopp.
Höst 2017: Sista ansökningsdag är 1 juni 2017.
Vår 2018: Sista ansökningsdag är 1 december 2017.

Studiemedel
Kursen berättigar till studiemedel från CSN.

Upp


Ansökan

Vi vill veta vem du är, din bakgrund vad gäller arbete, studier, skriverfarenhet och varför du vill gå kursen.

Ansökan görs i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken nedanför och därefter på knappen Ansök här.

Ansök till kursen

Besked om antagning kommer i början av juni.

Adress:
Ljungskile folkhögskola
459 80 Ljungskile
tel: 0522-686900
e-post:

 

Även om skrivarkursen sker på distans kan Ljungskile vara värt ett besök. Samhället ligger vid en havsvik, cirka sju mil norr om Göteborg och två mil söder om Uddevalla.

 

  Upp  
Ljungskile folkhögskola     Besök Valdemar Svenssons väg 11, Ljungskile     Post 459 80 Ljungskile     Telefon 0522-68 69 00
32970
 
2