Hej!
Denna sida har upphört.
Vår nya sida hitter du på adressen
www.ljungskile.org

Du är här: Startsida >
UMUS – Allmän kurs med musik
Sidan uppdaterad 2017-02-17
Dela |
 

Ansök till kursen

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken ovanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.

linje

RÖSTER
OM UTBILDNINGEN

Michael, studerande på Umus

Umus är den perfekta platsen för mig att läsa in gymnasiebehörighet. Platsen, människorna och studieupplägget här gör året stimulerande, lärorikt, roligt och njutbart! Ljungskile Folkhögskola är den bästa skolan jag gått på. Med en vacker utsikt från rummet på internatet, likasinnade människor i korridoren och bra lärare kan du fokusera på din egen utveckling snarare än betyg. Efter detta år ska jag söka mig vidare till universitetet.

Michael

linje

Gresa, studerande på Umus

Jag valde att gå Umus för att kunna variera studier med musik – en bra kombination som gör att studierna känns lättare. På Umus sysslar vi mycket med musik! Vissa har sitt instrument och andra sjunger. Alla har sin egen stil, och man får lära sig något nytt varje dag. Efter ett roligt läsår här vill jag plugga vidare på högskolan. Självklart kommer man att sakna dessa underbara tider och människor …

Gresa

linje

David, studerande på Umus

Det är andra gången jag går Umus! Att läsa upp kurser som man behöver blandat med att spela musik ger ro i själen för en musikälskare. Jag valde att ha gitarrlektioner sist, och nu detta läsår har jag sånglektioner vilket gett goda resultat. Skoltempot är lagom högt, och mycket fokus ligger på att utvecklas som människa. Utsikten och naturen runt folkhögskolan är förresten helt enorm! I framtiden vill jag jobba som musicerande fritidsledare.

David

linje

Ellen, studerande på Umus

Jag sökte till Umus för att komma vidare. Folkhögskola passar mig mycket bättre än min gamla gymnasieskola! Dessutom består undervisningen till stor del av musik, bland annat ensemble där vi elever själva har stort inflytande över lektionerna och vad vi spelar. I framtiden vill jag studera på sjuksköterskeutbildningen.

Ellen

Det här är kursen för dig som vill...
• hålla på med musik
• läsa in högskolebehörighet
• komplettera gymnasiebetyget
• tillbringa ett år på folkhögskola.

 


Kursen består av tre delar

Profilen
Ensemblespel, musikteori, instrumentundervisning, körsång och scenträning.

Tematiska studier
Livsåskådning, samhällsfrågor och historia studeras i form av olika teman. Vi arbetar utifrån att det finns många sätt att lära sig. Till exempel:
• Genom diskussioner, där olika bakgrund och åldrar kan bli en tillgång
• Genom att skapa föreställningar
• Genom att möta människor utanför skolan som lever under helt andra villkor än man själv gör.

Umus är liksom de andra allmänna kurserna högskoleförberedande. Vi kommer därför att skriva olika typer av texter och arbeten.

Inom ramen för temastudierna som är obligatoriska för hela klassen kan du läsa in följande ämnen: Svenska 1 (Sv A), Religion 1 (Re A), Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1

Valbara kurser
Utifrån vad du behöver och är intresserad av kan du välja mellan följande kurser: Svenska 2, 3 (motsvarar  B, C+litteratur), Engelska 5, 6 (motsvarar A, B),  Matematik 1, 2 (motsvarar A, B),  Naturkunskap 1a1, 2 (motsv A, B), skapande, teater.

Upp


Instrumentval

I kursen ingår undervisning i något av följande instrument:
• gitarr
• piano
• sång
• kyrkorgel
• kontrabas

Du kan vara nybörjare på det instrument du väljer, men då krävs det att du har ett annat instrument som du kan använda i ensemblespel.

Upp


Inträdeskrav

Deltagarna på UMUS brukar ha en mycket varierande musikalisk bakgrund, både stilmässigt och vad gäller kunskapsnivå. Du bör dock behärska ett instrument eller sång tillräckligt för att vara med i ensemblespel och föreställningar. Notkunskap är inte nödvändig.

Upp


Behörighet till högskolan

Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Men man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola.

Umus är upplagd så att den som gått två år på gymnasiet/vux ska kunna bli klar med sin högskolebehörighet på ett år. För den som behöver läsa mer än ett år planerar vi en två- eller treårig studiegång på Umus eller i kombination med annan allmän kurs.

De gymnasiegemensamma ämnena är följande (med motsvarande gamla ämnen inom parentes): Svenska 1 (A), 2 (B), 3 (ny kurs), Engelska 5 (A), 6 (B),  Matematik 1 (A),   Samhällskunskap 1a1 (= halva A),  Religion 1 (A),  Naturkunskap 1a1 (A), Historia 1a1 (halva A).

Samhällskunskap, religion, historia och Svenska 1 integreras på ett spännande sätt i temastudierna. (Man studerar ett tema i taget och väver in flera ämnen i varje tema.) Övriga ämnen läses var för sig och är valbara. Utöver redan nämnda ämnen kan du läsa Matematik 2 och 3, Naturkunskap 2, Historia 1a2 och Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.

Läs mer om behörighet och antagning till högskolan på sidan Läsa in gymnasiet.

Upp


Vad kan du ha musikstudierna till?

Du kanske vill bli artist? Musiklärare? Spela i föreningar och egna band? Använda musik i ditt jobb inom vård eller skola?   Eller du kanske mest vill ha roligt och lära känna andra som också håller på med musik? Oavsett vilket så kan Umus bli ett steg på vägen.

Upp


Kurstider

Kursen pågår från 21 augusti 2017 till 1 juni 2018. Övriga läsårstider ser du här.

Upp


Boende och fritid

Som studerande är du välkommen att bo på skolans internat, som har 100 rum (prislista kan du se här). Vill du veta mer om hur det är att bo på skolan och vad man kan göra på fritiden, kan du läsa sidan Boende och fritid.


Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla

Skolan ligger vackert med sjöutsikt och har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 min) och Uddevalla (20 min)

 

Upp


Ansökan och antagning

Vi gör löpande antagningar så länge vi har platser (ordinarie platser och reservplatser). Skicka in din ansökan så snart du kan! De som sökt senast 21 maj får besked senast 1 juli.

Efter en första genomgång kallas sökande till ett antagningssamtal. Då vill vi också gärna höra ett prov på din musik eller sång.

Vi tar emot studiebesök hela våren. Om du vill ha antagningssamtal med uppspel före 20 maj så är det också möjligt. Kontakta i så fall kursföreståndaren. Några platser på kursen kan delas ut före 21 maj.

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken nedanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Ansök till kursen

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.


Pröva-på-kurs på vårterminen

Vås skola ordnar i samarbete med arbetsförmedlingen (AF) Studiemotiverande folkhögskolekurser (SMF) på 12 veckor med ersättning från AF. Om du går en sådan kurs på vårterminen kan du pröva om du trivs med att läsa hos oss, och om du sköter dig på den kursen är det lättare att bli antagen till Allmän kurs på höstterminen.

 

Upp


Frågor?

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill komma och besöka oss.

Erik Malmhav, lärare
E-post:
Telefon: 0736-44 65 42

Bengt Niklasson, studievägledare
Telefon: 0736-44 65 65
E-post:

Upp


Vanliga frågor om UMUS

1. Jag har redan gått gymnasiet med alla ämnen klara. Kan jag välja bara musikämnen då ?
Vi blandar vissa allmänna ämnen med musik i projekt och föreställningar. Där är hela klassen med. Jag tror att när det gäller t.ex. samhällsfrågor eller existentiella frågor finns det en poäng med att folk har olika bakgrund och nivå. Roligare diskussioner, mer spännande möten. Andra ämnen såsom matte och engelska läser man på sin egen nivå och vissa läser dem inte alls.

2. Hur bra måste man vara på att spela?
Man måste våga spela inför andra, fungera i en ensemble. I klassen är det ofta ganska stor spridning både vad det gäller stilar och nivå.

3. Hur kommer man in?
Vi går igenom ansökningar och kallar sedan till ett möte. Även telefonintervju är möjlig, men vi tror att det finns ett värde i att de sökande har träffat oss och sett vilket ställe de kommer att hamna på. Vi vill ta in folk som när de har satt sig in i hur vi jobbar fortfarande vill gå och som vi tror att vi kan ge ett bra år. I samband med intervjun vill vi även höra något spel eller sång.

4. Jag har ännu fler frågor …
Då är du välkommen att skriva eller ringa till oss!

  Upp
Ljungskile folkhögskola     Besök Valdemar Svenssons väg 11, Ljungskile     Post 459 80 Ljungskile     Telefon 0522-68 69 00
41886
 
2